Psikanalitik Formasyon
Önsöz
Psikanalitik formasyon psikanalist olmak sürecinin adıdır. Bu ne yalnızca eğitimdir, ne de öğretim. Bunları içermekle birlikte daha çok yapılanma, olgunlaşma, gelişme, kurulma, biçimlenme ve hatta oluşma olarak tanımlanabilir. O nedenle genellikle Türkçe sözcükleri yeğlememize karşın şimdilik formasyon sözcüğünü koruyoruz.
Bu seçimimiz aslında psikanalist olmanın tanımının zorluğunu da göstermektedir. Psikanalistlik kesinlikle bir meslek değildir, olsa olsa sanata, zanaata benzerliğinden söz edilebilir. Üstelik psikanalist olmak süreci, bir yandan kuramsal ve klinik seminerler gibi eğitim ve öğretimi çağrıştıran unsurlar içerse de, hiçbir “meslek” grubundan beklenmeyen bir kendini “mesleğin” uygulama sürecine bırakmak gibi bir temel kuralı kabul etmiştir. Yani analist olmak isteyen kişinin bizzat analizden geçmesi gerekmektedir.
Bu şaşırtıcıdır çünkü alışılmış olan, terzinin kendi söküğünü dikememesidir. Oysa psikanalist olmak isteyenden beklenen, önce kendi söküğü ile uğraşması, onu dikmeye, olmuyorsa yamamaya çalışmasıdır.
İşte böylesine alışılmışın dışında, tarihsel süreçte yepyeni ve devrimci bir atılımla ortaya çıkan bir kuramı ve bir uygulamayı aynı nitelikleri taşıyan bir “oluşma-biçimlenme” sürecinden geçerek düşünmek ve uygulamaya çalışmak psikanalizi, onun kurucusunun tanımıyla olanaksız üç “uğraş” arasına sokmuştur.
Psikanaliz Yazılarının bu dosyasında Psikanalitik Formasyon üzerine yazılmış metinlere yer veriyoruz. Dosyanın ilk yazısı bu konudaki tarihsel gelişimi yorumlamaktadır. Daha sonra yer verdiğimiz iki yazı, S. Ferenczi ve S. Bernfeld’in yazıları, psikanaliz tarihinin önemli dönemlerinde bu konuda yapılan tartışmaları gündeme getirmektedir. Önce İstanbul Psikanaliz Grubunun ve daha sonra İstanbul Psikanaliz Derneğinin üyelerinin ve adaylarının psikanalitik formasyonunda çok önemli bir rol oynamış olan “Paris Psikanaliz Kurumu” üyesi formatör analist Bernard Penot’nun bu dosya için kaleme aldığı yazı ise bir yandan Fransa’da psikanaliz formasyonun geçirdiği tarihsel gelişimi özetlemekte, bir yandan da bu özetten çıkarmamız gereken sonuçları göstermektedir. İstanbul Psikanaliz Derneği’nin adaylarının formasyon sürecinde rol almaları için yurtdışından davet ettiği formatör analistlerden olan Patrick Miller’de yine bu dosya için yazdığı yazıda benzer bir biçimde psikanaliz formasyonuna güncel bir eleştiri getirmekte ve bizlere karşılaşacağımız olası güçlükleri aşmak için çıkış yolları önermektedir. Dosyanın son yazısı ise İstanbul Psikanaliz Grubunu ve İstanbul Psikanaliz Derneğini ilk yıllarından beri desteklemiş ve üyelerinin ve adaylarının formasyonlarında önemli bir rol oynamış olan İsrail Psikanaliz Derneği üyesi formatör analist Yolanda Gampel’in kaleminden çocuk psikanalizi formasyonuna ayrılmıştır.
Ülkemiz psikanalizi için dönüm noktasında olduğumuz bu dönemde psikanalisti ve onun “oluşum” sürecini tanımak ve anlamak isteyen okuyucunun ilgisini çekmesi dileği.
Talat Parman
içindekiler
- sunuş - Talat Parman
- önsöz - Talat Parman
- psikanalitik formasyonun tarihçesi - Talat Parman
- psikanalitik formasyon süreci - Sandor Ferenczi / çeviren: Pınar Arslantürk
- psikanaliz formasyonu üzerine - Siegfried Bernfeld / çeviren: Ali Algın Köşkdere
- psikanalitik süpervizyon üzerine - Bernard Penot / çevirenler: Gülce Fikirkoca – Elda Abrevaya
- psikanalitik formasyon: zor bir iletim uğraşı - Patrick Miller / çevirenler: Gülce Fikirkoca – Talat Parman
- çocuk psikanalizi formasyonu - Yolanda Gampel / çeviren: Evrem Tilki
dosya ötesi
- bilinçdışı bağlaşımlar - René Kaës / çeviren: Perge Akgün
- nesnenin de ötesinde öesnenin oluşumuna dair - Özge Soysal
- çağdaş batılı çiftlerin sosyolojik özellikleri ve çatışmaları - Eric Smadja / çevirenler: Defne Satgan-Perge Akgün
- ıstırap içindeki çift, onun başvuru isteği ve psikanalitik çalışma - Eric Smadja / çeviren: Levent Mete
ingilizce özetler
etkinlikler